Bietenburger met zelf gemaakte Humus

Ik vind dat altijd zo een gezellig en smakelijk gezicht, als die schaaltjes met verse en lekkere dingen op tafel!

Een week gelden zaten er rode bieten in ons boodschappenpakket. Mijn vriend zag op internet en filmpje waarin iemand bietenburgers maakte en die op een broodje deed met allemaal andere lekkere dingen. Ik kreeg er honger van. Die week eigenlijk niet echt tijd gehad om het uit te proberen dus zo doende lagen er gisteren die bietjes nog steeds.

Het filmpje was wel in mijn achterhoofd blijven hangen en wilde het gisteren dus toch eens proberen te maken. Maar natuurlijk kon ik het niet meer terug vinden. Ik wist ongeveer nog wel wat er allemaal in ging maar niet meer de hoeveelheden. Dus ik aan het speuren geweest en uiteindelijk een aantal recepten als leidraad gebuikt om zo mijn eigen recept voor bietenburgers te vormen. Het resultaat mocht er wezen. We hebben gisteren heerlijk zitten eten. Ik had de toppings die je boven en onder je bietenburger op je broodje doet allemaal in aparte schaaltjes gedaan zodat je zelf kon bepalen wat je op je broodje wilde en hoeveel. Ik vind dat altijd zo een gezellig en smakelijk gezicht, als die schaaltjes met verse en lekkere dingen op tafel!  Het is altijd wel een geknoei met opeten maar dat maakt het ook wel weer leuk! Als tip heb ik dan ook om naast elk bord een servetje te leggen.

Burger

 

Ingrediënten 

Burgers

  • 2 rauwe rode bieten
  • 100 gr havermout
  • 1 kleine ui
  • 1 knoflookteen
  • 1 ei
  • handje verse basilicumblaadjes
  • Zout en peper

Humus

  • 1 blik kikkererwten ( uitlek gewicht van ± 240 gr.)
  • citroensap
  • 125 ml olijfolie
  • 1 tl komijn
  • 2 tenen knoflook ( of als je er niet zo van houd 1 teen)
  •  2 el tahin of sesamolie

toppings naar keuzen

  • sla ( pittige zoals rucola of gewone)
  • avocado
  • tomaat
  • rode ui
  • basilicumblad
  • fetta
  • mango
  • tuinkers
  • enzo.

Bereiding 

  1. Eerst de humus maken zodat de smaken goed intrekken. Pak een blender ( of staafmixer) doe hier de schoongespoelde kikkererwten in samen met de schoongemaakte knoflook, kruiden, tahin en scheutje citroensap.
  2. Goed fijn mixen tot een puree
  3. Voeg dan de olie beetje bij beetje toe tot dat de humus lekker smeuïg is.
  4. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Doe in een mooi schaaltje en zet even weg.
  6. Was de blender goed uit want die hebben we nu nodig voor de bietenburgers.
  7. Schil de bieten, uitje en knoflook en snijd in grove stukken en doe ze in de blender.
  8. Pureer tot het fijne stukjes zijn.
  9. Voeg dan de havermout, basilicum en het ei toe.
  10. Pureer nogmaals.
  11. Zet even weg zodat de havermout het vocht op kan nemen.
  12. Snijd intussen tomaat in plakjes, de rode uit in dunne ringen, was de sla en kruimel de fetta in stukjes. Doe alles in schaaltjes.
  13. Zet een ruime koekenpan op het vuur met een klont boter er in.
  14. Maak nu 4 burgers van de bietenprut. Maak eerst een bal en druk deze voorzichtig plat. Als de massa nog wat te nat is voeg dan wat havermout toe.
  15. Leg de burgers gelijk in de pan en baak aan elke kant ongeveer 5 min.
  16. Tijdens het bakken kunnen de broodjes in de oven en maak je de avocado schoon en snijd je hem in plakjes.
  17. Leg de burgers op een schaal en nu komt het leuken, snijd een broodje doormidden en doe er naast je burger op wat je wilt. Sla, tomaat, kaas, ui, humus, alles wat je maar lekker vind.

Eet smakelijk!

Tip: geen tijd en zin om de humus zelf te maken? koop een kant en klaar bakje in de winkel 😉

Advertenties

Een gedachte over “Bietenburger met zelf gemaakte Humus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s