Pompoen karamelcake

Durf jij het aan om met groente iets zoets te maken?

 

Afgelopen weekend eindelijk weer eens lekker staan bakken in de keuken, echt weer even een ontspannen bak momentje. ‘sochtens toen ik wakker werd bedacht ik me dat ik wel weer eens wilde bakken maar wat? Na het ontbijt ( het was zondag dus lekker warme knisperende broodjes met gebakken ei met liefde gebakken door mijn vriend) pakte ik mijn kookboeken om onder het genot van een kopje koffie lekker op de bank eens in te neuzen voor inspiratie. Toen ik mijn boeken pakte zag ik de grote knal oranje pompoen liggen die me al een week gezelschap hield in de keuken. Zo kwam ik op het idee om de pompoen in een “gebak” te verwerken, want pompoen is van zich zelf al zoet.

Omdat ik dat nog nooit gedaan had ben ik eerst meer eens gaan zoeken hoe je dat aanpakt, na wat recepten te hebben gelezen en als leidraad te hebben gebruikt tijdens het bakken is er toch een pracht en heerlijk resultaat uit gekomen die ik graag deel. Durf jij het aan om met groente iets zoets te maken?

pompoen cake_1

Ingrediënten 

  • 400 gr pompoen
  • 4 el water
  • 175 g bruine basterdsuiker
  • 175g boter
  • 3 eieren
  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 el kaneel
  • 1 el gemberpoeder
  • 1 el Kardemom

voor de Karamel

  • 150 gr kristalsuiker
  • 2 el water

voor de crème

  • 100 gr roomboter
  • 100 gr MonChou ( verse roomkaas)
  • 75 g poedersuiker

 

Bereiding

  1. Was de pompoen en schraap de binnenkant schoon ( de zaden enzo er uit) en snijd de pompoen in stukjes. Maak je niet druk om de schil die kun je gewoon eten.
  2. Kook de pompoenstukjes met 4 el water op laag vuur in 15 min. gaar. Dit is als de pompoen zacht is.
  3. Pureer de pompoen met  een staafmixer tot een gladde puree en laat afkoelen tot kamertemperatuur. ( zet eventueel in de koelkast)
  4. Verwarm de oven voor op 170 °C.
  5. Vet de cakevorm in met boter en bestrooi met bloem. Zorg dat er overel in het blik een laagje bloem zit.
  6. Mix met een mixer de basterdsuiker met de boter licht en luchtig in een ruime beslagkom.
  7. Voeg 1 voor 1 de eieren toe.
  8. Mix op de laagste stand de afgekoelde pompoenpuree erdoor.
  9. Zeef het bakmeel en de kruiden boven de kom en spatel het er zo luchtig mogelijk door.
  10. Schep het beslag in de cakevorm en bak de cake in de oven in ca. 1 uur goudbruin en gaar. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Steek hem in het midden van de cake, komt de prikker er schoon en droog uit dan is de cake gaar.
  11. Laat afkoelen op een rooster.
  12. Leg ondertussen een stuk bakpapier klaar.
  13. Verwarm de kristalsuiker met het water in een steelpan met dikke bodem op laag vuur. Laat de suikerkristallen oplossen en zet dan het vuur hoog tot de suiker diepbruin kleurt.
  14. Neem direct van het vuur en stort de karamel op het bakpapier en laat 15 min. afkoelen. PAS OP! Karamel is heel erg heet dus laat goed afkoelen!
  15. Hak de karamel in heel fijne stukjes ( het mag gruis worden)
  16. Nu nog de crème maken. Klop de boter met de roomkaas en poedersuiker in 4 min. luchtig in een kom.
  17. Bestrijk de bovenkant van de cake ermee en bestrooi met de karamel.

Smakelijk!

Je kan ook andere topping op de cake strooien bijv: stukjes chocolade of pecannoten in kleine stukjes.

 

Advertenties

2 gedachtes over “Pompoen karamelcake

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s