Bladerdeegtaart met witlof

Vorige week hadden we witlof in ons boodschappen pakket. Lekker, maar ik kom vaak niet verder met witlof dan witlof rolletjes met ham en kaas of verwerkt in een salade. Gelukkig stond er een heel lekker recept in de nieuwsbrief. Het resultaat was erg geslaagd, echt witlof op een andere manier. 

Het viel mij op door dat je de ui lang laat stoven deze lekker zoet word en daar door de bitterheid van de witlof opheft. Voeg daar lekker knapperig bladerdeeg aan toe en je hebt een heerlijk taart.

witlof ui taart

Ingrediënten 

  • 2 rode uien
  • 2 witte uien
  • 200 gr witlof
  • 4 plakken bladerdeeg
  • 2 el roomboter
  • 1 el verse tijm ( of gedroogd)
  • 80 gr zachte geitenkaas ( meer mag ook )
  • peper & zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 210 °C
  2. Laat de plakken bladerdeeg ontdooien.
  3. Snijd de uien in dunne halve ringen.
  4. Verhit 1 el boter in een koekenpan en voeg de uien toe en laat deze op een laag vuur 20 min. zachtjes stoven.
  5. Voeg de tijm en zout en peper naar smaak toe.
  6. Snijd ondertussen een cm van de onderkant van de stronken witlof.
  7. Snijd de stronken over de lengte door midden en snijd ze vervolgens in dunne reepjes.
  8. Verhit de rest van de boter in een koekenpan ( andere dan waar in je ui staat te stoven)
  9. Roerbak de reepjes witlof ongeveer 6 min. tot ze mooi gaar en goudbruin zijn.
  10. Schep de reepjes uit de pan op een bord en zet even weg.
  11. Leg de bladerdeeg plakjes met de bebloemde kan op een bakplaat met bakpapier zo dat ze een groot vierkant vormen.
  12. Druk de naden van de plakken deeg goed aan.
  13. Verdeel de uien over het deeg. Maar laat aan de randen ongeveer 2 cm vrij.
  14. Verdeel de witlof over de ui.
  15. Brokkel de geitenkaas over de taart.
  16. Bestrijk de randen met wat water of losgeklopt ei.
  17. Bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 20-25 min goudbruin en gaar.

Lekker met een salade!

Als je de plakjes niet aan elkaar maakt maar los op de bakplaat legt. Krijg je vier kleine taartjes die je goed als voorgerecht kunt serveren.

Advertenties

3 gedachtes over “Bladerdeegtaart met witlof

  1. Wim en ik griezelen bij de ‘”gedachte” aan witlof alleen al, maar Iris stond mee te lezen en gelijkt te kwijlen. Dus weet ik het goed gemaakt. Of nog beter,.. Iris gaat het maken en dan inderdaad niet het bladerdeeg aan elkaar plakken. Iris zegt wel dat ze er dan bij twee wat ham gaat doen.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s