Verse frietjes

heerlijk knapperig van buiten en romig van binnen

Mooi goudgele knapperige frietjes bakken is nog best een kunst, als je de verkeerde aardappels pakt worden ze snel bruin ( het te veel aan suikers in de aardappel verbrand) of je krijgt van die vieze slappe slierten op je bord.

Een paar jaar geleden waren we een weekendje naar Brugge en daar hebben we het friet museum bezocht. Daar leer je alles over de aardappel en alles wat met friet te maken heeft. Dus ook hoe je goed friet bakt. Als afsluiter hebben we natuurlijk een frietje gegeten. Wat waren die lekker, heerlijk knapperig van buiten en romig van binnen met een zalige smaak.  Thuis heb ik het volgens hun manier geprobeerd en sindsdien doe ik het nooit meer anders. Stap een: pak een goede frietaardappel, Stap twee: bak in ossevet….

Ik bakte zo als iedereen in plantaardig vet (want dat is beter voor je zeggen ze) maar ik ben toch opzoek gegaan naar ossewit want volgens een medewerker van het museum worden je frieten daar echt beter van, na wat speurwerk vond ik de pakken vet bij de Emte dus kon ik aan de slag.  En wat blijkt, ze hebben niks gelogen, je frietjes worden er zo veel lekkerder van, helemaal niet vet, vol van smaak en je keuken stinkt echt niet. Het is een kwestie van je frituur op tijd schoonmaken dit helpt tegen de stank. Nog een groot voordeel is dat het veel makkelijker is om je frietpan schoon te maken, het vet stolt dus kan je het zo opvegen met een keukenpapiertje terwijl olie opdroogt en je moet krabben om het weg te krijgen.

Ik ben er van overtuigt dat als je niet iedere dag in ossewit gebakken friet of snacks eet je echt niet gelijk dik of ziek word. Als je op internet zoekt kom je al snel artikels tegen dat dierlijkevetten echt niet zo slecht zijn als we dachten, dit idee is vooral uit de jaren ’70. Maar zoals Professor Patrick Mullie uit België in dit artikel zegt ” Alles met mate, in functie van je beweging en gezondheid.”

Frietenbakken

Wat heb je nodig voor lekkere frietjes te bakken

  • Mooi grote frietaardappels ( ik haal ze op de markt of  een aardappelwinkel bij ons in de stad)
  • Frituurpan
  • Ossewit of rundervet voor in je frituurpan
  • Vergiet
  • Schone theedoek

Bereiding

  1. Was de aardappels schoon ( ik schil de aardappels niet maar dat kan wel als je dat graag wilt)
  2. Snijd de aardappels met een mes of frietsnijder in frieten
  3. Was de frieten in het vergiet onder stromend water.
  4. Laat ze even uitlekken en droog ze met de schone theedoek.
  5. De frieten voorbakken gedurende 6 min. op 130 -140 c
  6. 10 min laten rusten ( uitzweten)
  7. Afbakken gedurende 1,5 a 3 min naargelang de dikte van de frieten op 165- 170c
  8. Opschudden, zouten en opdienen.

Als je echt niet in dierlijk vet wilt bakken kan je deze manier ook toepassen als je in plantaardig vet bakt maar persoonlijk vind ik de smaak dan minder worden. 

Nog extra tips

  • vervang vet ( of olie) na maximun 8 a 10 bakbeurten
  • geen vers vet of olie bij oude
  • vermijd om in het zelfde vet ander voedsel te bakken, zoals vis, enz.
  • hoe hoger de baktemperatuur, des te vlugger het vet of olie zal verouderen
  • geen stukjes friet in het vet achterlaten
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s